Hogyan kerüljük el a hibákat egyszerűsített kazáncsere során? Mire figyeljünk oda, hogy ne verjen át minket a vállalkozó?Hogyha a vállalkozó, egy helyszíni felmérés nélkül, vagy legalább, képek és egyéb adatok elkérése nélkül (füstgáz hossz, kombi, vagy fűtő kazán, lakás mérete, radiátorok száma, fűtendő terület, belmagasság, fí-relé megléte, vizes helyiség közelsége) adna nekünk árajánlatot, egyszerűsített kazáncserére, akkor az már gyanúsnak mondható.

A felsoroltak közül mindennek az ismeretében lehet csak korrekt árajánlatot készíteni egy készülékcserére.

Nem tud egy körülbelüli anyagárat adni a füstgáz elvezetésre, (elképzelhető, hogy egy oldalfali kivezetéssel is meg lehet oldani a füstgáz elvezetést, és akkor 3-400.000-Ft ot is tudunk rajta spórolni, de ha nem megy ki és nem méri fel a lehetőségeket akkor ettől is eleshetünk.) ha nem látja a kazán helyét, hogy milyen magasan van a füstgáz csatlakozás, és az előre is visszatérő vezetékek milyen közel lehetnek a meglévő kazánhoz, akkor abból nem lesz egy egyszerű bekötés. Régebbi típusú kazánoknak nyitott a háta és az alja, láttunk már olyan megoldást, hogy feljebb volt az előre és a visszatérő ág mint a kazán alja, és úgy volt bekötve a készülékbe vizes flexi csővel. A mostani kondenzációs kazánok hátulja és alja tömör, tehát feljebb kell rakni a kazánt, hogy be lehessen kötni, de ha a füstgáz vezeték nem engedi, mert nincs már több hely fölfelé ez is egy igen nagy probléma lehet, amit egy helyszíni felméréssel meg lehetett volna előzni.

kazáncsere

Mire figyeljünk még oda?

Amennyiben a kazáncsere során a készülékünk átkerül egy másik helységbe, akkor már nem beszélhetünk egyszerűsített kazáncseréről, hanem tervköteles lesz, amibe be kell vonni egy megfelelő végzettségekkel rendelkező tervezőt, és a helyi műveket sem lehet kihagyni, mivel a gázóra leszerelésével jár ez a folyamat.

Miért oldalnak hívjuk a gázvezetéknek azt a szakaszát, ami a gázóra jobb oldalától indul, és a gázfogyasztó készülékig megy. (lehet ez kazán, konvektor, vízmelegítő, sütő vagy bojler)

Ennek a szakasznak a módosítása is óra leszereléssel jár, amit a művek végez, mert tömörségi nyomáspróbát kell tartani szerelés végezte után. Ilyen esetbe elég, hogy ha a gáztervező van jelen, és jegyzőkönyvet készít a nyomás mérés eredményéről, amit le kell jelentenie a helyi művek felé.

Méretlen oldalnak hívjuk a gázvezetéknek azt a szakaszát, ami az utcáról a gázóránk bal oldalába csatlakozik. Hogyha ennek a szakasznak a nyomvonalán szeretnénk változtatni, (Például a gázóránkat át szeretnénk helyezni az előszobából, a külső homlokzatra, vagy ha igényelni szeretnénk még egy gázmérő órát) akkor az már műszaki átadással jár. A gáztervezőnk mellé, a művektől is fog jönni egy ellenőr, amikor a méretlen szakasz tömörségét vizsgálják, vízoszlopos nyomásmérő pumpával.

Fontos még azt is, megjegyezni, hogy ha a gázkazánunkat le szeretnénk cserélni egy elektromos kazánra, akkor is tervkötelessé válik a szerelést, és tervezői MEO-val lehet csak engedélyezett cserét elérni. Bármilyen készülék megszüntetés is tervezői MEO-t vonz maga után, mivel megszűnik egy gázkészülék. Legyen az, konvektor, gázos vízmelegítő vagy bojler.

Kérdésed van? SEGÍTÜNK!

Űrlapunk kitöltése után 24 órán belül felkeresünk!