Gondoskodjon időben a vízlágyításról!Magyarországon jellemzően kemény a víz, így egyáltalán nem csoda, hogy a vízkezelési eljárások közül leggyakrabban vízlágyításra van szükség. Sokszor a kemény víz által okozott károk hívják fel utólag az ügyfél figyelmét a vízlágyítás fontosságára.

Előszöris nem árt tisztázni, mit jelent a vízkeménység.
Nem mást, mint a vízben oldott ásványi anyagok mennyiségét. Vizeink többsége felszín alatti, ezért itt a kőzeteken átszivárgó vízbe sok kalcium- és magnéziumsó oldódik bele. Ezek aztán kiválnak a vízből és vízkőréteget hoznak létre a csövekben, bojlerekben, vizet használó háztartási- és ipari gépekben. Ennek megelőzésére, vagy akár más (egészségügyi) okokból érdemes gondoskodni a megfelelő vízlágyításról.

Melyek a tipikus alkalmazási területek? Szállodák, kórházak, fogorvosi klinikák, mosodák, autómosók, éttermek, fodrászatok, különféle gyárak, de az sem ritka ma már, hogy lakóparkokban, illetve önálló családi házakban is kiépítünk vízlágyító rendszert. A háztartási és az ipari vízlágyító berendezés között jelentős különbség nincsen, csupán méretükben térnek el.

Hogyan működik egy ipari vízlágyító berendezés?


Ipari vílágyító berendezés
Többféle, különböző típusú berendezés létezik, amely a kalcium és magnézium ionokat eltávolítja, azaz helyesebben lecseréli vízkeménységet nem okozó nátrium ionokra.

- Az ioncserélő vízlágyítóban egy műgyanta töltetet használunk. A kemény víz átáramlik ezen a gyantán, ahol ioncserével megtörténik a vízlágyítás.

- Vegyszeres lerakódásgátló esetén egy – általában foszfát alapú – vegyszer burkot képez a kalcium és magnézium ionok köré, így nem engedi lerakódni azokat, vagyis meggátolja a vízkövesedést.

- Az elektromos lerakódásgátlót vízvezetékre kell szerelni. Az eszköz elektromos impulzusokkal a kalcium-magnézium ionokat összetörve, bizonyos feltételek mellett nem engedi a lerakódást kialakulni.

- Mágneses lerakódásgátló berendezésnél mágneses térrel polarizáljuk a kalcium-magnézium ionokat úgy, hogy azok ne tudjanak a csőfalakra könnyen feltapadni, és vízkövesedést okozni. Valamennyi típusnak megvannak az előnyei és hátrányai, ezért nem mindegy hova milyen berendezés kerül. Az Agrovíz segít az optimális eszköz kiválasztásában és telepítésében is.

Kérdésed van? SEGÍTÜNK!

Űrlapunk kitöltése után 24 órán belül felkeresünk!